aplikace mluvidek
   Mluvídek

4+

Mluvídek je zábavná logopedická hra určená pro děti, hlavně pro ty nejmenší. Nenásilnou formou podporuje rozvoj slovní zásoby, aktivně zapojuje děti do hry a rozvíjí jejich logické myšlení. Hra je určena dětem, jejich rodičům a prarodičům, odborníkům i laikům. Všem, kteří mají chuť si hrát a něco nového se naučit.  Aplikace je rozdělena do 4 základních oblastí:
Poslouchej – má za úkol aktivně rozvíjet slovní zásobu pomocí jednoduché hry.
Kde jsou obrázky? - je cvičení primárně zaměřené na procvičení paměti a pozornosti dítěte. V druhé řadě, cvičení rozvíjí slovní zásobu a motoriku.
Jak to jde dál? - procvičuje logické uvažování dítěte a uvědomění si příběhové posloupnosti. V druhé řadě rozvíjí motoriku dítěte.
Pexeso - je zaměřeno na rozvoj slovní zásoby a sluchového rozpoznání slov za pomoci jednoduchého pexesa. Balíčky slov: Zvířátka 1, Zvířátka 2, Části těla, Domov, Transport, Jídlo a pití, Čísla

iPad, iPhone
     

     

  
Abeceda pro děti

4-7 let

Abeceda pro děti obsahuje následující hry:
1. ABECEDA - Jednoduché listování abecedou, kde se děti naučí názvy a vzhled písmen.
2. VELKÁ PÍSMENA - Děti se učí velká písmena ve spojení se slovem. Např. O jako OHEŇ , A jako AUTO. Písmena se zobrazují s obrázky v náhodném pořadí.
3. MALÁ PÍSMENA - Tato hra je stejná jako hra č. 2, pouze obsahuje malá písmena.
4. NAJDI KARTIČKU - Úkolem v této hře je ukázat na obrázek, který začíná na zobrazené písmeno. Např. se objeví písmeno K a pod ním 3 obrázky: čokoláda, dárek, kuchař. Program přečte písmeno a pojmenuje ilustrace ,aby nalezení obrázku nebylo pro děti příliš těžké. Pokud děti kliknou na chybný obrázek ozve se: „Chyba, to bylo č jako čokoláda“. Při správné volbě se ozve: „K jako kuchař “ a malý předškolák je pochválen.
5. TVOŘENÍ SLOV - Děti v této hře otáčejí políčka a postupně tak sestavují slovo namalované na obrázku. Obrázek je schovaný (za oponou) a s každým novým písmenkem se trochu poodkryje. Po otočení všech písmenek se přečte vytvořené slovo a ukáže se celá ilustrace.
6. PÍSMENA VE SLOVĚ - Úkolem v této hře je najít písmena ve slově. Např. se zobrazí slovo „KUCHAŘ“ a úkolem pro děti je najít písmeno Ř. Pokud kliknou na špatné písmenko, vysloví se chybně zvolené písmeno a povzbudí začínajícího čtenáře k dalšímu pokusu. Při správné volbě program děti pochválí a zobrazí další slovo. Pokud děti najdou správné písmeno hned napoprvé dostanou hvězdičku. Za 8 hvězdiček je čeká překvapení.
7. PEXESO - Na ploše je 20 kartiček. Je to modifikace hry pexeso, kdy musíte spojovat písmeno s obrázkem (A + AUTO, C + CIBULE atd.).
8. PRVNÍ PÍSMENO VE SLOVĚ - Objeví se obrázek a trojice písmen. Program se zeptá "Jaké písmeno slyšíš na začátku slova". Přečte se slovo, které znázorňuje obrázek. Takže například pro slovo AUTO je správná volba A.
9. POSLEDNÍ PÍSMENO VE SLOVĚ - Objeví se obrázek a trojice písmen. Program se zeptá "Jaké písmeno slyšíš na konci slova". Přečte se slovo, které znázorňuje obrázek. Takže například pro slovo AUTO je správná volba O.
Freewarová verze obsahuje pouze písmena A-H ( obsahuje 35 obrázků/slov). Plná verze obsahuje písmena A-Ž a 330 pěkných ilustrací / slov vhodných pro výuku abecedy.

iPad, iPhone 
     

     
     Abeceda pro děti 2

4-7 let

Abeceda 2 obsahuje 670 pěkných fotografií vhodných pro výuku abecedy. Díky velkému množství obrázků se děti při hře seznamují nejen s písmenky, ale také poznávají nové věci, zvířata, ovoce, sporty atd. V aplikaci je možné nastavit náročnost (volba slov) a také určit písmena, která vstupují do hry.
Video
Aplikace obsahuje 5 her :
1. Prohlížíme kartičky - Jednoduché listování abecedou, kde se děti seznámí s názvy a vzhledem písmen. Plná verze obsahuje až 670 fotografii vhodných pro výuku abecedy. V části pro rodiče je možné zvolit náročnost slov (např. astronaut, automechanik… jsou pouze verzi pro „Pokročilé“.)
2. Najdi obrázek - Najdi obrázky, které začínají na písmeno např. „Z“. Na obrazovce se zobrazí 7 obrázků a děti mají za úkol najít obrázky, které začínají na písmenko např. „Z“. Vždy jsou 4 obrázky správné a 3 chybné. Pokud děti označí správný obrázek, kartička se orámuje červenou barvou. Obrázky, které nezačínají na písmenko např. „Z“ se při hře minimalizují. Na začátku hry se obrázky postupně předčítají. Pokud uživatel předčítání přeruší volbou obrázku, tak kliknutím na tlačítko „Play (šipka v pravém horním rohu) “ předčítání obnoví.
3. Párování obrázku a písmena - Úkolem je spojit obrázky s jejich prvními písmeny. Při kliknutí na kartičku s obrázkem se přečte název kartičky (kartička se orámuje) a při kliknutí na písmenko se vysloví písmenko. Pro malé děti je výhodnější, když si nejprve klikají na obrázky a následně na písmenka.
4. Párování velkého a malého písmena - Úkolem je najít písmenko např. „A“. V této hře je možné tlačítkem A/a nastavit,že do hry vstupují buď pouze velká písmena nebo malá písmena nebo velká a malá písmena.
5. Najdi písmeno - Úkolem je najít písmenko např. „A“. V této hře je možné tlačítkem A/a nastavit,že do hry vstupují buď pouze velká písmena nebo malá písmena nebo velká a malá písmena.
Výslovnost písmen -  Písmena jsou namluvena dle výslovnosti , tzn. jak je děti slyší. ( B, C,D a nikoliv BÉ, CÉ, DÉ ). Tato výslovnost je v souladu s výukou písmen v první třídě ZŠ.

Freewarová verze obsahuje pouze písmena A-H. 
Plná verze obsahuje 5 her s písmenky / obrázky pro děti 4-7 let, všechna písmena (A – Ž), 670 fotografií / slov vhodných pro výuku abecedy. Plná verze také nabízí nastavení náročnosti - je možné vyloučit složitější slova pro nejmenší děti, volbu písmen - je možné vyloučit těžká písmena pro nejmenší děti nebo aplikaci přizpůsobit výuce písmenek ve škole.

iPad, iPhone 
     

     
   Školička: Abeceda, výuka písmen pro předškoláky

4+

Hra učí děti zábavnou formou českou abecedu. Obsahuje velká i malá pismena. Je určena zejména předškolákům a dětem, které chodí do první třídy.
Hra obsahuje spoustu krásných obrázků a grafiky a je kompletně namluvena v češtině holčičkou předškolního věku. Děti tak abecedou neprovází autorita v podobě učitele, ale přímo dítě stejného věku.
Díky této hře se Vaše děti mohou naučit celou českou abecedu, procvičí si paměť a pozornost s pexesem s písmeny,  procvičí si představivost u puzzle s písmeny, zabaví se způsobem, který jim pomáhá v rozvoji

iPad, iPhone
     

     
   Logopedie, cvičení

4+

Aplikace Logopedie je určena pro děti, které chodí na logopedii a učí se správnou výslovnost. Nabízí procvičování výslovnosti hlásek ve slovech a větách. Obsahuje 19 hlásek ( C, Č, D, Ď, F, CH, K, L, N, Ň, R, Ř, S, Š, T, Ť, V, Z, Ž) a kumulaci sykavek CSZ a ČŠŽ a kumulaci měkčení TDN a ŤĎŇ, obsahuje 3464 slov a vět. Rozšiřuje slovní zásobu.
Je zábavná, spojuje cvičení s hrou, je určena pro "domácí" procvičování rodičů s dětmi, pro logopedické ambulance a mateřské školy.

Seznam všech lekci v aplikaci
YouTube: Kdy je možné aplikaci používat ? Mgr. Eva Kolesová, klinická logopedka

iPad, iPhone 

     
aplikace logopediehezkycesky    Logopedie - hezky česky

4+

Aplikace si dává za úkol naučit vaše děti hezky česky, tedy správně vyslovovat nejčastěji problematické hlásky abecedy. Ty jsou seřazeny od nejlehčího po nejtěžší: B, M, P, N, D, V, T, F, K, G, H, CH, J, Ň, Ď, Ť, L, C, S, Z, Č, Š, Ž, R, Ř. V aplikaci na Vás čeká artikulační cvičení pro rozhýbání jazyku a pusinky. Poté projdete přes 800 namluvených slovíček doplněných ilustracemi známé ilustrátorky dětských knížek Venduly Hegerové. Pokud zvládnete všechna slova, můžete trénovat užití slov ve větách, aby se slovíčka lépe zafixovala. Téměř 300 větiček vám s tím pomůže. Nevídanou funkcí je možnost vlastního cvičení, kde si sami vyberete které hlásky dělají vašim dětem problémy a díky tomu trénuje jen ty hlásky, které skutečně potřebuje. Najdete tu i návod pro rodiče jak s aplikací pracovat, doporučení od logopeda a radu kdy a jak se věnovat cvičení a kdy je třeba navštívit odborníka.

iPad, iPhone 


Dnes je 28. 03. 2024 | Svátek má: Soňa | Počasí v Olomouci: 14.44 °C | Počasí zítra: 15.61 °C